KABA

Živi zid prosvjedovao ispred Elektre: Isključivanje struje građanima je protuustavno

KARLOVAC – Živi zid je danas u nekoliko hrvatskih gradova organizirao prosvjed protiv HEP-ove politike, kako kažu, gašenja svjetla u Hrvatskoj, a najavili su i prosvjede protiv terora javnih poduzeća koja rade u korist svojih uhljeba a na štetu svih ostalih. Na karlovačkom prosvjedu pojavio se i Ivan Vilibor Sinčić.

Kada je dobra poljoprivredna godina, cijene poljoprivrednih proizvoda su manje, a kada je dobra godina za elektroprivredu cijena struje je onakva kakva je, poručio je Sinčić. Velika većina čelnika HEP-a postavljena je od strane HNS-a, za njih ima novca, a sirotinji se isključuje struja, kazao je Sinčić te dodao da ljudi moraju biti ispred novca.

Je li uključivanje struje onima koje je HEP iskopčao zakonito ne znam, ali je postupak HEP-a koji isključuje građane, protuustavan, poručio je Sinčić. Za sada u Karlovcu nije bilo slučajeva uključivanja građana, no prema najavama moglo bi biti uskoro.

sincic2705

Nebojša Eremić iz Vojnića priča kako mu je rata struje povećana sa 185 na 190 kuna, a istovremeno mu je došlo 900 kuna nadoplate, što ne može platiti u jednom mjesecu jer živi od socijalne pomoći. Eremić kaže da će tražiti da mu se poveća rata, odnosno da ne mora odjednom platiti razliku, a hoće li u tome uspjeti ovisi o razumijevanju HEP-ovaca. Na razumijevanje HEP-ovaca nije naišao karlovčanin Damir Manjerović kojem su prije tri godine bez poslane opomene isključili struju u stanu za koju je plaćao paušal u iznosu od 20-ak kuna.Meni su struju isključili, a onima koji duguju milijune nisu, a nakon svega su mi  naplatili ponovno uključenje te razliku, kazao je Manjerović. No, osim sa strujom građani problema imaju i sa bankama, Blaženka Grdinić iz Karlovca kazala je da joj je banka ovršila tisuću kuna mirovine zbog kredita kćeri za koji je jamac.

Karlovački ogranak Živog zida za sada okuplja stotinjak ljudi, a najavljuju da će u naradnom razdoblju biti aktivni, tako će već sljedećeg tjedna pokušati spriječiti jednu deložaciju.