11. iKa otvorena do petka!

KARLOVAC Već smo navikli da izumi hrvatskih inovatora osvajaju najveća priznanja na međunarodnim sajmovima i izložbama inovacija. Posebnu vrijednost predstavljaju one inovacije koje su u primjeni, ostvaruju dohodak i zapošljavanje u tvrtkama svojih autora, a uglavnom se s takvima mogu pohvaliti članovi Udruge inovatora Karlovačke županije.

Gradonačelnik Jelić otvorio je 11. izdanje iKA-e. Istaknuo je da grad Karlovac “diše” s inovacijama i da te inovacije kasnije “dišu” za dobrobit cijele zajednice.

iKA je izložba inovacija Karlovac, koja se bienalno održava u našem gradu. Na ovoj jedanaestoj izložbi izloženo je 67 inovacija od 140 autora, koji predstavljaju inovatore Karlovačke županije, Međimurske, Varaždinske županije, inovatore Zagreba i Zagrebačke županije, Savez udruga inovatora Rijeke, Savez udruge inovatora Istarske županije i Asocijaciju inovatora BIH, Udruženje inovatora Bihaća. Tako ovo nije samo izložba sjeverozapadne Hrvatske nego je i međunarodna.

Dio izložbe posvećen je stvaralaštvu mladih, gdje maturanti iz Tehničke škole Karlovac, Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac, Obrtničke i tehničke škole Ogulin, Klub mladih tehničara OŠ Dubovac iz Karlovca izlažu svoje radove. Može se zaključiti da je velik dio proizvoda izloženih na iKA-i 11 već u primjeni i da će se novo razvijenim proizvodima otvoriti toliko željna nova radna mjesta.

iKA ima za cilj, kao i sve druge aktivnosti UIKŽ i UIH pored ostalog promovirati inovatore i njihove inovacije, a posebno inovatore poduzetnike, koji u globalnoj svjetskoj krizi imaju konkurentne proizvode na svjetskom tržištu, kontinuirano povećavaju broj radnih mjesta, stvaraju novu vrijednost koja se prenosi na sve ostale stanovnike u vidu poboljšanja kvalitete života.

U Karlovačkoj županiji najuspješnije su upravo one tvrtke koje svoj razvoj i konkurentnost temelje na inoviranju tehnoloških procesa i novih proizvoda, kao na primjer HS Produkt, Tvornica turbina Karlovac, Alstom Hrvatska, Kaplast i druge. iKA ostaje otvorena do petka kada će biti dodijeljene nagrade najboljima inovacijama.