KABA

Energetski dan u Karlovcu – svi moramo raditi na energetskoj učinkovitosti

KARLOVAC – Grad Karlovac priključio se “pokretu” Zelene gradnje i sa nekoliko gradova u Hrvatskoj prednjači u takvim projektima, poručuju iz Hrvatskog Savjeta za zelenu gradnju. Naime danas je održan energetski dan koji je prikladno ove godine unutar Europskog tjedna održivosti, a cilj mu je bio građane informirati o proizvodima i uslugama iz održive gradnje.

Grad Karlovac već je dvije godine član Savjeta za zelenu gradnju, što je dokaz da se pokušava što više uložiti i odraditi na polju održive gradnje. Prije 20-ak godina o ovoj temi se nije pričalo na našim prostorima, a danas smo na pravom putu, koji nikada neće završiti i svi moramo raditi na tome, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Damir Jelić

Područje zelene gradnje uključuje energetsku učinkovitost kao velik i važan dio, istaknula je pak izvršna direktorica Savjeta za zalenu gradnju Snježana Turalija.

Od 2018. godine u zakonskoj regulativi nas očekuje primjena gradnje prema 0 energetskom standardu i takvi bi trebali biti svi javni objekti, a od 2020. sva novogradnja i obiteljske kuće trebale bi biti po tom standardu, dodala je Turalija.