Izložba “Stoljeće nakon Laszowskog” u Starom gradu Dubovcu

KARLOVAC – Zanimljiva izložba pod nazivom „Stoljeće nakon Laszowskog” otvorena je danas u Starom gradu Dubovcu. Riječ je o prvoj izložbi u proljetos uređenoj dvorani na prvom katu Starog grada. Autori izložbe su Tajana Pleše iz Hrvatskog restauratorskog zavoda i Mario Stipaničević Hrvatskog državnog arhiva dok je izložbu organizirao Hrvatski restauratorski zavod, Hrvatski državni arhiv i Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja”. Emilij Laszowski rođen je u Brlogu na Kupi, bio je pripadnik hrvatske intelektualne elite na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Posvetio je život hrvatskoj prošlosti i kulturnoj baštini.

– Fotografije kulturnih spomenika, starih gradova u Hrvatskoj zajedno s fotografijama istih snimljenih danas pokazuju da su mnogi spomenici u gorem stanju nego ih je on ostavio, rekao je kustos karlovačkog Muzeja Igor Čulig dodajući da ima i onih koji su danas u boljem stanju, jedan od takvih je Stari grad Dubovac.

izlozba_2

Izložba ostaje otvorena do 15. rujna i Gradski muzej Karlovac će za njezinog trajanja organizirati predavanje autora izložbe. 

– Bilo bi dobro da to ujedno bude i uvod o javnoj raspravi o „novom životu Starog grada”, naglasio je kustos I. Čulig.