Mališani iz Ukrajine dva tjedna boravili u karlovačkom hostelu u Selcu

KARLOVAC – U organizaciji Karlovačke županije i Grada Karlovca mališani iz ratom pogođenih dijelova Ukrajine boravili su dva tjedna u karlovačkom hostelu u Selcu. Djeca koja su izbjeglice, a neki od njih djeca poginulih branitelja, oduševljena su Hrvatskom, te se puni zahvalnosti vraćaju u domovinu.

Mali Ukrajinci stari od 10 do 15 godina u Selcu su boravili od 19. lipnja do danas, kad su obišli Karlovac. S obzirom na dugogdišnju suradnju Hrvatske i Ukrajine, ali i Karlovačke županije i Nikolajevske oblasti odakle su stigli mališani, Karlovac i županija su željeli na neki način pomoći najmlađima. Jedan dio mališana bio je u Dalmaciji, dok je 51 dijete zadnja dva tjedna provelo u Selcu.

Koliko su Karlovac i Ukrajina povezani napomenula je i zamjenica karlovačkog gradonačelnika Marina Kolaković, podsjetivši na vrijeme Domovinskog rata kad su i mnoga karlovačka djeca morala pobjeći iz svog grada i svojih domova.

Prijateljstvo Ukrajine i Karlovačke županije traje već pet godina zahvaljujući veleposlaniku Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandru Levchenku. Upravo je Karlovačka županija potpisala sporazum s Nikolajevskom oblasti iz koje ovi mali gosti i dolaze. Veleposlanik je uvjeren da će ova djeca boravak u Hrvatskoj pamtiti do kraja svojih života.

Ukrajinski mališani su nakon ručka morali nastaviti put dug više od 2 tisuće kilometara, s lijepim uspomenama, ali uvijek u mislima sa svojom domovinom.