Duga Resa više nema poslovni udio u Karli – uskoro Karla u potpunom vlasništvu županije?

DUGA RESA – Sjednica Gradskog vijeća Duge Rese danas je protekla vrlo glatko i vjerojatno brže nego ikada. Vijećnici su aktualac i osam točaka dnevnog reda prošli u nešto više od sat vremena. Pitanja i rasprave ovoga puta su izostali osim na petoj točki, a to je bio Prijedlog odluke o preuzimanju poslovnog udjela općine Josipdol i o istupanju Grada Duge Rese iz Razvojne agencije Karlovačke županije.

Od 2011. godine od kada je Duga Resa jedan od članova Karle pa do 2014. godišnje se iz proračuna u tu svrhu izdvajalo oko 63 tisuće kuna. Razlozi su brojni, uvrštenje 12 projekata grada u registar projekata, izrada projekata Poslovnih zona, Dječjeg vrtića, dizala, parka dr. Franje Tuđmana, konzultacije, seminari te brojni drugi. Izlaskom iz Karle, ne znači da grad više neće dobivati usluge Razvojne agencije, već će ona i dalje biti na usluzi gradu te imati savjetodavnu ulogu, pojasnila je pročelnica Gradske službe Helena Milković.

Naime početkom lipnja na sjednici Karle dogovoreno je da će Duga Resa preuzeti poslovni udjel općine Josipdol kojeg će zajedno sa svojim prenijeti na Karlovačku županiju, no dužna je podmiriti i sve obveze do kraja ove godine. Zbog toga je iz vijećnićkih klupa stiglo niz pitanja.

Marko Galović (nezavisni) upitao je koji su stvarni razlozi izlaska, ako je Karla toliko toga napravila, HSS-ov Mijo Ivanić poručio je da je najbolje ududuće kada se pojavi takva ”egzotična” agencija koja će puno pomoći, neprihvaćati takve ponude dok je Marka Benića (AUZ) zanimalo što je to Karla napravila ove godine kada moraju za samo pola godine platiti 70 tisuća kuna.

Ovo nije politički hir, zadaća agencija nije da pišu projekte to moramo sami, odgovorio je gradonačelnik Ivan Baršić i dodao kako su između ostalog razlozi i financijski jer čemu plaćati Karli kada ionako sve odradimo sami, a u budućnosti se ide tome da Razvojna agencije bude u potpunosti u vlasništvu Karlovačke županije.

Vijećnici su sa 12 glasova za i jednim suzdržanim ipak usvojili Odluku o prijenosu udjela grada na županiju, a ova Odluka još treba biti potvrđena i na idućoj sjednici Županijske skupštine koja je zakazana za utorak 14. srpnja.