KABA

Ozalj obilježava Nacionalni dan Nikole Tesle

OZALJ – “Teslinom svjetlošću tragovima Slave Raškaj” ime je programa kojime će sutra u Ozlju biti obilježena godišnjica rođenja jednoga od najvećih svjetskih znanstvenika Nikole Tesle. Naime, Tesla je rođen upravo na sutrašnji datum, 10. srpnja, stoga je ovaj datum Odlukom Hrvatskog sabora proglašen Nacionalnim danom Nikole Tesle – danom znanosti, tehnologije i inovacije.

Ovaj jedinstveni program ujedno predstavlja uvod u CRO Tesla Tour, prvu hrvatsku energetsko- turističku rutu inspiriranu Teslom koja će od ove godine svoj vrhunac imati upravo u Ozlju. Nositelji projekta “Teslin svijet” su portali KA Urbani i Zagreb info.


 – Povezali smo Nikolu Teslu, odnosno njegovu inspiraciju vodom i svjetlom, njegov pečat kroz našu hidrocentralu u Ozlju, i ono što je radila Slava Raškaj, dakle slikala i u vidu umjetničkih djela pokazivala svoj Ozalj svijetu. Mi te dvije povijesne teme spajamo i organiziramo šetnju kroz Ozalj po mjestima na kojima su nastala najpoznatija Slavina djela. Vjerujemo da će se to ljudima svidjeti – kaže gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić.

Program počinje u 18.30 sati u Zavičajnom muzeju, a nakon obilaska planirane rute, u planu su i dva prigodna predavanja vezana uz život i rad najpoznatijeg hrvatskog izumitelja, te prezentacija projekta Tehno parka kojega Grad, u suradnji s HEP-om, planira urediti u prostoru Munjare.

U Ozlju se nadaju da će povezivanje dviju povijesnih ličnosti biti dobitna kombinacija u smislu kreiranja turističke ponude.

– Tesla je internacionalno prepoznatljiv motiv, naš grad ga baštini preko Munjare, a želimo predstaviti i sve drugo što Ozalj ima – Slavu Raškaj, ali i Zrinske i Frankopane, Belostenca i Križanića, dakle sve ono za što vjerujemo da su odlični brendovi koje Ozalj može predstaviti hrvatskoj i internacionalnoj publici – dodaje gradonačelnica.

Podsjetimo, Grad Ozalj i dalje radi na još jednom projektu vezanom uz Slavu Raškaj. Radi se o projektu “Ozalj – europska kolijevka akvarela”, koji bi u grad trebao privući akvareliste iz drugih zemalja na međunarodne kampove, kolonije i radionice za djecu i odrasle. Predstoji izrada studije isplativosti te kandidiranje projekta na natječaje.