Karlovac prvi u Hrvatskoj dobio Virtualni muzej KA industrije

KARLOVAC – Promocija Virtualnog muzeja karlovačke industrije održana je danas, prigodno u sklopu obilježavanja Dana grada Karlovca, u multimedijskoj dvorani Hrvatske gospodarske komore Karlovac. Virtualni muzej karlovačke industrije je osnovan kako bi prevladao ograničenja u prikupljanju i prezentaciji artefakata te dokumentiranju proizvodnih procesa i prostora, kao i pozicioniranja čitavih spomeničkih kompleksa u društveno-povijesni kontekst te na kulturno-turističku kartu. U središtu pažnje su karlovački proizvodi i sredstva za proizvodnju koja su bila u karlovačkoj uporabi. Veze nastale s drugim gradovima i sredinama, nastale kroz poslovne odnose, nadopunjuju pojam karlovačke provenijencije, rečeno je danas.

Virtualni muzej karlovačke industrije svečano je otvorila zamjenica gradonačelnika Karlovca Marina Kolaković, a nazočnima su Muzej predstavili Goran Zlodi, redovni profesor na Filozofskom fakultetu te Igor Čulig kustos i voditelj kulturno povijesnog odjela Gradskog muzeja Karlovac te Hrvojka Božić ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac. Ona je kazala kako ovaj virtualni muzej spaja, za razliku od kalsičnih muzeja i izložbi, ono što oni iz posve različitih razloga ne mogu bilo da je riječ o vlasništvu pojedinih predmeta, bilo da je riječ o prostoru ili velikim kompleksima koji i ne mogu stati u klasični muzej.

gm11 

– Njegovo važno obilježje je interakcija što znači da posjetitelj može aktivno sudjelovati i sam formirati muzej dodavajući određene sadržaje u njega tako da je njegovo formiranje i trajanje ustvari u kontinuitetu. Ipak, valja znati da su virtualni muzeji nadopune tradicionalnim muzejima, a nikako ne zamijena za tradicionalne muzeje, rekla je Božić.

Predsjednik Županijske komore Zlatko Kuzman tom je prilikom kazao kako industrijska tradicija o kojoj govori muzej mora biti putokaz prema onome od čega ćemo živjeti i što ćemo izvoziti u Ameriku za 50 godina.

– Prije otprilike 150 godina glavni izvozni proizvod u Ameriku bile su batine za gospodu. Imali smo tri tvornice koje bi za današnje prilike bile velike. Tada je to bio glavni izvozni proizvod i tada se od njega živjelo. Danas živimo od pištolja i pušaka iz HS Produkta koji su najsuvremeniji na svijetu, naglasio je Kuzman.

gm33 

Virtualni muzej, kojeg su osmislili kustos Igor Čulig te profesor s filozofskog fakulteta Goran Zlodi, potražite na web starnici Gradskog muzeja Karlovac.