Mladež HDZ-a predstavila Zakladu za poticanje izvrsnosti i inovativnosti

KARLOVAC – Simbolično, na rođendan najpoznatijeg hrvatskog znanstvenika Nikole Tesle, Mladež karlovačke gradske organizacije HDZ-a predstavila je svoju inicijativu osnivanja Zaklade za poticanje izvrsnosti i inovativnosti učenika i studenata.

Cilj Zaklade, za koju će Mladež HDZ-a predložiti da bude uvrštena u gradski proračun za 2016. godinu, jest poticanje izvrsnosti, inovativnosti i izvornosti koje mogu doprinijeti gospodarskom i društvenom razvoju grada, a time i ostanku mladih u gradu i poboljšanju demografske slike.

Osim znanja i inovativnosti, ideja je poticanje postignuća na području sporta, umjetnosti, ekolgije i baštine, kao i stipendiranje zanimanja deficitarnih na lokalnom tržištu rada.

Povod za osnivanje Zaklade bili su, kažu inicijatori, nedavni događaji oko pokušaja otkazivanja dodjele oskara znanja, koje je, podsjetimo, zaslužilo i sedmero mladih Karlovčana. U Hrvatskoj se, kažu, znanje ne cijeni i ne potiče, što žele promjeniti.

Kako je zamišljeno, gradski proračun ne bi bio jedini izvor financiranja Zaklade, već bi se u priču trebali uključiti i lokalne tvrtke.

Mladež HDZ-a danas je također pohvalila gradski program Poduzetnički inkubator Karlovac, za koji je upravo u tijeku javni poziv za iskaz interesa, naglasivši da se radi o projektu koji bi u svakom slučaju trebao zaživjeti želi li se grad profilirati u kontekstu izvrsnosti i inovativnosti, a ne za većinu hrvatskih gradova karakteristične nemotivirajuće poduzetničke klime.