Gradski muzej Karlovac sudjelovat će u obilježavanju 20 godina od Oluje

KARLOVAC – Gradski muzej Karlovac priključit će se proslavi 20. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja izložbom u Galeriji Vjekoslav Karas koja će biti otvorena 3. kolovoza, a posvećena je svim hrvatskim braniteljima.

Autorica postava izložbe je kustosica, voditeljica Odjela suvremene povijesti Ružica Stjepanović, a izložba nosi naziv 84 sata za pobjedu.

Oluja je počela u zoru 4. kolovoza i prošlo je 84 sata kada je tadašnji ministar obrane, pokojni Gojko Šušak objavio da su sve veće vojne operacije završene i da je Hrvatska vojska pobijedila, odnosno oslobodila više od deset tisuća četvornih kilometara teritorija. To je razlog naziva izložbe, pojasnila je Stjepanović.

Postav se bazira na događajima u Zbornom području Karlovac, a ovo je prvi put da se radi ovakva izložba, kaže Stjepanović te dodaje da je nemoguće prezetnirati svu građu jer je sudjelovalo sedam tisuća branitelja na ovom području.

Izložba ima i edukativni karakter, a bit će postavljena do kraja studenog jer je želja da sva školska djeca s našeg područja vide izložbu i osjete značaj Oluje i pobjede Hrvatske vojske.

Iako je i za ovu izložbu bilo puno posuditelja građe, fotografija i predmeta, pozvani su i ostali branitelji da dio svojih uspomena podijele s djelatnicima Muzeja za buduće projekte.