KUD Vrhovac još jednom uspješno organizirao Stare seoske igre

OZALJ – Oštrenje kolca bez panja, košnja, penjanje na drvo, žaganje drva, skakanje u vreći, nošenje kablice, ples s jabukom, podizanje stolice i niz drugih starih običaja i vještina prikazani su jučer na manifestaciji Stare seoske igre u Vrhovcu.

Manifestaciju, čiji je cilj očuvanje tradicije ovoga kraja, već četrnaest godina organizira lokalno kulturno umjetničko društvo Vrhovac, s ciljem očuvanja starih seoskih igara, običaja i vještina.

Ova manifestacija u Vrhovac svake godine privlači brojne posjetitelje, među kojima je i velik broj hrvatskih iseljenika čiji su preci potiču upravo iz ovog kraja. Tako su manifestaciji jučer prisustvovali i brojni Kanađani koji su već druga generacija iseljenih Hrvata.

– U Hamiltonu imamo prekrasnu zajednicu Hrvata. Plešemo, pjevamo, sviramo tamburicu, želimo sačuvati naše naslijeđe. Drago nam je da smo poveli našu djecu na ovo putovanje, mnogi od njih su prvi puta u Hrvatskoj, i sretni smo što mogu obići Hrvatsku, upoznati rođake i doživjeti hrvatsku kulturu – rekli su nam Cathy i Brian Calaman iz Hrvatskog narodnog doma Hamilton.

Stare seoske igre i ove su godine pratiti brojni animacijski sadržaji kao što su prezentacija starih zanata i rukotvorina, jahanje i vožnja kočijom, te naravno, gastronomska i vinska ponuda po kojoj je ovaj kraj poznat.

Uz domaćine, KUD Vrhovac i Hrvatski narodni dom Hamilton iz Kanade, predstavila su se brojna kulturno umjetnička društva – Delovi iz Podravine, Orljava iz Pleternice, Kulturni centar „Klasje” iz Privlake, Požega, te Vivodina i Barilović.