Signalni rak i dalje prijetnja u Korani, a viđen je i u Mrežnici

BARILOVIĆ – Prije nekoliko godina u Korani je otkriven signalni rak, invazivna sjeverno – američka vrsta koja je postala prijetnja opstanku autohtonih vrsta rakova u Europi. Nažalost, unatoč borbi ekoloških udruga i Državnog zavoda za zaštitu prirode, broj jedinki je i dalje velik, a u vršama koje služe za hvatanje ove vrste svakodnevno se nađe nekoliko desetaka rakova.

Još 2008. godine primjećena je ova vrsta u Korani, no tada je to pobudilo sreću jer su ljudi pomislili – rijeka je čista i u njoj žive rakovi, no sreća je bila kratkog vijeka kada je utvrđeno da se radi o invazivnoj vrsti koja uništava autohtone rakove, kaže Ivica Trgovčić iz Sedre Barilović.

Najveći problem je što je signalni rak prenositelj račje kuge, on od nje neće oboljeti, no svaka jedinka drugih vrsta rakova s kojom bude u kontaktu hoće. Osim toga, signalni rak probleme radi i ljudima bušenjem rupa u zemljanoj obali, što uzrokuje eroziju.

Ministarstvo zaštite prirode podijelilo je stoga vrše članovima ekoloških udruga i ljudima koji žive uz Koranu, kako bi izlovili što veći broj jedinki signalnog raka. Ova vrsta nema prirodnog neprijatelja u Hrvatskoj, iako po nekim pričama som bi ga pojeo, ali i tu se javlja jedan problem, soma u Korani gotovo da nema od 1983. godine, kaže Trgovčić.

Prema informacijama iz Sedre signalni rak živi na području 15-ak kilometara nizvodno i 10-ak kilometara uzvodno od Barilovića, no isto tako postoje dojave da je viđen u Mrežnici.