biskupbogovic

SLUNJ – “Slunjski kraj i njegova crkva u prošlosti i sadašnjosti “novo je djelo u nizu svestranog biskupa Gospićko – senjske biskupije Mile Bogovića. Iz vlastitog iskustva i na temelju svega onoga što je proživio u svojoj službi objedinio je u ovu knjigu. Iako je već pisao o “Lici I njezinoj crkvi” te o “Vinodolu i njezinoj crkvi”, na red je došao i grad u kojem je posvetio cijeli svoj život, grad Slunj.

Cijela poglavlja dodatno oplemenjuju ilustracije, povijesni zemljovidi, vedute, dokumentarne fotografije i preslike onih dokumenata i zapisa koja svjedoče o nastanku, padu i usponima jednog kraja i njegovih stanovnika. Posebno su sadržajna i potresna poglavlja o Drugom svjetskom i Domovinskom ratu u kojem autor na temelju dostupnih izvora, memoarskih zapisa i svjedočenja vjerodostojnih svjedoka ispisuje stranice široj javnosti slabo poznatih događaja i stradanja Hrvata Slunjskog područja.

Dokazani povjesničar s jasnim znanstvenim i osobnim stilom, dosljedan je svom znanstvenom i svećeničkom pozivu, ispisivao je stranice crkvene i civilne povijesti svoga kraja. Svjestan svoje nepetencioznosti u obradi definirane teme ali i stručne i znanstvene zapostavljenosti ovog prelijepog i prevažnog dijela Hrvatske. U djetinjstvu postavljeni cilj, napisati povijest svog kraja i naraoda, time je ostvaren.