U novoj pedagoškoj godini ne bi trebalo biti problema s pomoćnicima za vrtićku djecu

KARLOVAC – Uključivanje djece s teškoćama u razvoju u redovni obrazovni sustav od neprocjenjive je važnosti za socijalizaciju i kasniji život tih osoba. Stoga osim škola veliku ulogu imaju i dječji vrtići. Ove godine postoji potreba za pet pomoćnika koji bi radili s vrtićkom djecom, a njihov polazak u vrtiće trebao bi biti početkom listopada.

Pedagoška godina je pred vratima, a u karlovačkim vrtićima poručuju kako su ove godine na vrijeme krenuli s pripremama, tako je već raspisan natječaj za asistente kojih je ove godine potrebno pet i to za desetak djece.

Dok za školsku djecu financiranje pomoćnika ide preko natječaja nadležnog Ministarstva, u vrtićima se ide preko Zavoda za zapošljavanje, odnosno javnih radova kojima će u stopostotnom iznosu biti financiran rad pomoćnika, kaže ravnateljica Marina Gojak. Podsjetimo, prošle godine financiranje je bilo riješeno zahvaljujući humanitarnoj akciji udruge Zvončići, od akcije je ostalo još nešto novca kojim će biti financiran dio potrebnih pomoćnika, ističe Gojak.

Valja spomenuti i da je za buduće pomoćnike potrebno osigurati edukaciju, jer je ona potrebna za rad s djecom, osobito s teškoćama u razvoju. Problem je i što se pomoćnici iz godine u godinu mijenjaju, jer po postojećim mjerama teško je da će oni koji su taj posao odrađivali u prošloj godini to činiti i ove, kaže Gojak.

Bilo kako bilo, svi odabrani pomoćnici proći će edukaciju kako bi što kvalitetnije mogli odrađivati svoj posao, a prema najavama iz vrtića početak ove pedagoške godine ne bi trebao donijeti probleme roditeljima s kakvima su se suočavali prošle godine, na zadovoljstvo svih, a osobito djece s teškoćama.