Dimnjačari ovih dana imaju pune ruke posla: Ako niste prekontrolirali svoje dimnjake, učinite to

KARLOVAC – Bliži se sezona grijanja, a to podrazumijeva i čiste dimnjake. Iako su dobar dio posla već odradili, jer dimnjaci se obično čiste po završetku sezone grijanja, karlovački dimnjačari ovih dana na terenu kontroliraju je li sve sigurno za početak nove sezone.

Ljudi koji vode brigu o svojoj sigurnosti već su u svibnju ili lipnju pozvali dimnjačare da provjere i očiste njihove dimnjake, no neki se još uvijek javljaju, iako uvijek postoji jedan dio onih, koji iz nekih samo sebi poznatih razloga, to ne čine redovito, pa i vatrogasci tijekom zimskih mjeseci imaju posla s gašenjem požara dimnjaka.

No, ipak kaže vlasnik tvrtke Dimnjačar, koncesionara za Karlovac, Stjepan Črne puno je veći broj građana koji su svjesni opasnosti i obraćaju se dimnjačarima.

Tvrtka Dimnjačar koncesionar je za cijelo područje grada Karlovca, a za taj posao imaju deset radnika, što je dovoljno, jer i dimnjačari, iako će uvijek biti potrebni nemaju posla kao što je to bilo nekad.

Na području županije ukupno su tri koncesionara za dimnjačarsku djelatnost, što pokriva sve zahtjeve u normalnim uvjetima, odnosno za redovito održavanje dimnjaka, kaže Črne.

Dimnjačara nema na Zavodu za zapošljavanje, pa u slučaju potrebe za radnicima, tvrtka uzima ljude sa završenom strukovnom školom, koji nakon obuke polažu majstorski ispit. Svim građanima samo jedna molba: ako se niste još do sada sjetili dimnjačara, svakako to učinite, kako bi u novu sezonu grijanja krenuli sigurni.