Učenici sjeli u školske klupe – u gradu još razmišljaju o sufinanciranju udžbenika i prijevoza

KARLOVAC – Iako je ukupno broj prvašića manji u odnosu na prošlu godinu, najveća škola u gradu po broju učenika i razrednih odjela, OŠ Dubovac ove godine upisala je više učenika u prve razrede. Tako je od 765 učenika škole, 98 onih kojima je danas školsko zvono prvi puta zazvonilo, a sve njih dočekala je i obnovljena školska zgrada.

– Ovog ljeta obnovili smo stolariju na devet učionica i školskoj knjižnici, dio krovišta, a ofarbana je fasada kao i unutrašnjost škole. Radovi su vrijedni oko 1,5 milijuna kuna, a financijski je najveći dio pomogao grad Karlovac, na čemu se zahvaljujemo. Isto tako uz pomoć Fonda za energetsku učinkovitost nabavili smo novu kotlovnicu na biomasu u gornjoj školi čime ćemo znatno štediti na grijanju, kazala je ravnateljica škole Irmelina Sablić.

Na prvašiće će kao i dosadašnjih godina prvih mjesec dana pojačano paziti i policijski službenici te prometna jedinica mladih. Posljednjih godina na području grada nije zabilježeno stradavanje djeceu prometu, no upozorenja vozačima i roditeljima nikad dosta.

– Roditeljima poručujemo da prvih mjesec dana idu s djecom u školu, po mogućnosti pješice, kako bi im pokazali put, ali i ukazali na sve opasnosti koje su moguće u prometu. Tako će djeca kada krenu samostalno u školu, biti sigurnija u prometu, naglasio je načelnik Postaje prometne policije Karlovac Saša Lenard.

U novu školsku godinu učenici s teškoćama sjedaju uz pomoćnike u nastavi, učitelje i nastavnike je dočekao novi Pravilnik o pedagoškim mjerama za kojeg profesori kažu da je dobro da su kriteriji ujednačeni za cijelu Hrvatsku. Prvašićima je danas sretno školovanje i bez pedagoških mjera na priredbi u Osnovnoj školi Dubovac poželio i gradonačelnik Damir Jelić.

Gradonačelnik je rekao kako će vlastitim sredstvima, ali i onima Fonda za energetsku učinkovitost nastaviti obnavljati škole, ali jednako tako grad prijatelj djece još uvijek promišlja o modelima sufinanciranja prijevoza i udžbenika za učenike.

– Prijevoz učenika je kategorija koju ćemo mi pokušati pratiti. Diskutiramo o tome, to je ozbiljna odluka koju ne može donijeti jedna osoba da bi svi elementi pomoći trebali biti potrebitima, u kojoj mjeri? Negdje 100 posto, a negdje 50 posto. Ja ne mislim da bi bilo pravično po Bogu i po ljudima da svi sve imaju, kazao je gradonačelnik Jelić. A na upit sufinanciranja udžbenika primjerice roditeljima s dvoje ili troje djece kaže do dvoje ne, ali od troje nadalje i to je promišljanje. No proračun za iduću godinu još se slaže tako da su svi modeli na razmatranju.

Sve u svemu, mališanima želimo što manje brige te uspješnu ne samo ovu, već i sve školske godine koje su pred njima.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/prvi_dan_skole_2015/*{/rokbox}