Još uvijek ništa od gradnje mosta u Veljunu – Vlada odobrila sredstva, zapelo na dokumentaciji

VELJUN – Da su prošlogodišnje rujanske poplave učinile veliku štetu već je dobro poznato, a velik dio još uvijek nije saniran niti se zna kada će to biti. Drveni most preko Korane koji je spajao Poloj i Primišlje s Veljunom stanovnici čekaju već godinu dana, a kako stvari stoje neće ga tako brzo dočekati.

Pet čamaca vezano je uz obje obale i po potrebi koriste ih mještani Poloja, Primišlja i Perjasice kojima je ovim načinom put do Slunja skraćen za čak 50-ak kilometara. Radi se o petsotinjak mještana, većim dijelom starije životne dobi, koji nemaju automobile ni druge mogućnosti za putovanje, stoga im je stari drveni most značio život.

Most je ovdje sagrađen 40-ih godina prošlog stoljeća, a obnavljan je u nekoliko navrata, 60-ih i 80-ih godina, posljednje u nizu krpanja mosta bilo je 2013. godine. Veliki vodostaj Korane, koji je 13. rujna prošle godine prijetio i Karlovcu odnio je most, mještani pričaju kako nikad nisu vidjeli vodostaj od 5,5 metara u Veljunu, to je za metar i 20 više od onoga na što su navikli. Ne čudi ih stoga što je dotrajali most završio ovako kako jest, no pitaju se kada će stići novi.

Za novi most potrebno je prema procjenama stručnjaka izdvojiti 20-ak milijuna kuna. Vlada Republike Hrvatske je na jednoj od posljednjih sjednica odobrila novac za gradnju mosta u Veljunu, radi se o deset milijuna kuna, a iz Županijske uprave za ceste poručuju da ne znaju kad će započeti gradnja, jer dokumetacija nije gotova, a izgradnja će biti u nadležnosti Hrvatskih cesta. Čini se da će stanovnici mjesta uz Koranu još malo pričekati na novi most, srećom bliže se izbori, pa možda krenu i radovi.