crkva_ogulin

  • September 9, 2015
  • Admin
  • 0

OGULIN – Župa Svetog Križa u Ogulinu u ponedjeljak, 14. rujna, slavi svoj dan, a time i Dan grada Ogulina. U sklopu proslave, u petak će u 19 sati i 30 minuta biti promocija knjige “Župa Svetoga Križa – Lumen Fidei” koja donosi opširan prikaz povijesti župe. Posebnost je u detaljnom iznošenju podataka o svim župnicima i kapelanima ogulinske župe od 1722. godine do danas, o svim duhovnim zvanjima rođenima u Ogulinu i u 15 ostalih župa ogulinskog dekanata. Autori donose svoja sjećanja na nekadašnje njihove župnike. Na poseban način donose se sjećanja na mons. Josipa Pavlišćića koji je bio župnik i biskup u Ogulinu od 1956. do 1966. godine. Autori knjige su Marija Magdić, Milkica Trninić, Marija Škvor – Ičica, Maja Polić, Matija Cindrić i Valentina Blašković.

U nedjelju će biti blagoslov ogulinskog križnog puta od 16 sati, a poseban je jer je isklesan na masivnom bračkom mramoru težine svake postaje oko 830 kilograma. Postaje je likovno osmislio i isklesao mladi bračni par Ana Marija i Branko Salopek iz Ogulina.

Sutradan, na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, sveta misa je u 10 sati prije koje će biti svečana procesija ulicama grada. Misno slavlje predvodi gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović koji će ujedno na svečanoj gradskoj sjednici biti proglašen počasnim građaninom Grada Ogulina.