U 10 godina u Hrvatskoj ubijeno 300 žena – žrtve trebaju prestati dokazivati da su žrtve

KARLOVAC – Crni baloni pušteni su u zrak s karlovačkog Korza u znak sjećanja na 300 ubijenih žena žrtava nasilja u Hrvatskoj u proteklih 10 godina. Žene danas sve više trpe nasilje koje često eskalira i ubojstvo, tako su u prošle tri godine na području naše županije ubijene tri žene, kazala je predsjednica Ženske grupe Korak Mirjana Duduković koja je i danas na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama upozorila na činjenicu da žene i dalje moraju dokazivati da su žrtve, umjesto da nasilnici dokazuju da to nisu.

– Kroz sklonište Koraka godišnje prođe od 60 do 80 žena i djece što ukazuje na povećanje nasilja nad ženama, a i dalje je velik broj onih koje nasilje trpe, ali i onih koje iz ekonomskih razloga ili iz straha ne prijavljuju nasilje. U posljednje dvije godine u našoj županiji ubijene su tri žene. Dogodilo se i da nam dođe žena, a da nemamo mjesta za nju pa zovemo ostale centre u Hrvatskoj kojih je samo sedam. Pitam se kako ženi koja trpi nasilje reći da je ne možemo zbrinuti? Srećom, još se nije dogodilo da žena za koju nije bilo mjesta bude ubijena ispričala je Duduković.

Dodala je i kako se one u Koraku susreću sa svakakvim situacijama pa tako i onom kada muškarci zlostavljači dolaze njima na vrata pitaju za svoje žene i djecu, a one naravno, ne smiju i ne otkrivaju mjesto gdje se žene žrtve nasilja skrivaju.

– Ima situacija kada nam zlostavljači dolaze i s oružjem u ured, dobra volja je da ostanemo žive, ali što to govori o našem društvu gdje su po institucijama zaštitari, a mi si kao nevladina udruga taj luksuz ne možemo priuštiti, poručila je Duduković.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/korak_crni_baloni/*{/rokbox}