Sjećanje na Turanj i 4. listopada 1991. godine

KARLOVAC – 4. listopada 1991. bio je prekrasan jesenski dan, a u 13,20 sati prva je granata ispaljena na Karlovac. Projektili su padali po gradu i ranjavali nedužne građane. Kolona izbjeglica iz svih sela s desne obale rijeke Korane i Kupe stizala je u grad. Zvuk sirene za opću opasnost od tada je bila svakodnevica Karlovčana. Tim povodom Karlovac je danas obilježio dan prvog u nizu napada kojima ga je JNA pokušala razoriti.

Prije točno 24 godine napad na Turanj i Karlovac prekinuo je nastavu, te zauvijek promijenio živote stanovnika ovog kraja. Ništa više nije bilo kao prije, a u znak sjećanja na žrtvu Turnja danas su predstavnici Grada Karlovca, Karlovačke županije, voojske, policije, vatrogasaca i građani položili vijence i upalili svijeće kod spomenika na Turnju. Bila je to prilika da se svi prisjete jednog od najtežih dana novije hrvatske povijesti.

– Današnji dan nije spomendan zla koje je krenulo, nego sjećanje na one koji su položili život na oltar Domovine i sve vas koji ste uložili silnu žrtvu u ostvarenju tisućljetnog sna Hrvatske na ovom našem prostoru, a to znači u samom srcu Hrvatske, ispričao je gradonačelnik Damir Jelić.

Današnje okupljanje na Turnju bila je i prilika da Karlovac još jednom predstavi projekt Muzeja Domovinskog rata, koji bi trebao postati još jedna turistička atrakcija koja bi čuvala uspomenu na najteže razdoblje 90.-ih godina prošlog stoljeća.

Sjećanje na Turanj u organizaciji Grada Karlovca i Gradske četvrti Turanj nastavljen je svetom misom, te otvorenjem izložbe fotografija Dinka Neskusila i KUD-a Turanj u prostorijama Gradske četvrti.

sjecanje_na_turanj2