Dnevna preporuka 5 grama soli, a Hrvati unesu čak 11,6 grama soli u organizam

KARLOVAC – U sklopu obilježavanja Svjetskog dana hrane Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije organizirao je danas u Trgovačko-ugostiteljskoj školi predavanje o prehrani s manje soli i degustaciju proizvoda bez soli, a sve pod motom “Manje soli – više zdravlja”. U akciji su sudjelovali učenici koji se školuju za kuhare i pekare, kao i učenici Medicinske škole Karlovac.

U Republici Hrvatskoj su inicijative za smanjenje kuhinjske soli u prehrani započele još 2006. godine prihvaćanjem Deklaracije o važnosti započinjanja nacionalne kampanje za smanjenje konzumacije kuhinjske soli. Prošle godine je donesen Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj od 2015.-2019. godine koji ima za cilj postupno smanjivati dnevni unos kuhinjske soli u općoj populaciji RH za prosječno 4% godišnje.

– Preporuka za dnevni unos soli je 5 grama, dok prosječni Hrvat dnevno unese čak 11,6 grama soli u svoj organizam, kazala je zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, dr. Biserka Hranilović.

U brojnim je studijama potvrđeno kako je prekomjeran unos kuhinjske soli povezan s hipertenzijom, ali i povećanim kardiovaskularnim rizikom, moždanim udarom, osteoporozom, bubrežnim bolestima i nekim sijelima raka. Stoga se danas smatra kako je kampanja za smanjenje unosa soli jedna od najučinkovitijih i najjeftinijih mjera primarne prevencije kroničnih bolesti.

Učenici Trgovačko-ugostitetljske škole pripremili su degustaciju pekarskih proizvoda i raznih jela koje kod kuće možemo napraviti sa smanjenom količinom soli ili čak bez soli. Zavod za javno zdravstvo je pripremio i razne brošure, kao i knjižice s receptima i savjetima kako pripremiti zdraviju hranu.