Dan je dobrovoljnih darivatelja krvi

KARLOVAC – Prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Karlovcu je održana daleke 1954. godine. Od tada do danas Crveni križ neumorno radi na tome da se održi kontinuitet najveće pomoći koji čovjek može pružiti jedan drugome. Pod pokroviteljstvom Grada Karlovca, Gradsko društvo Crvenog križa danas je obilježilo Dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

Oko 60 darivatelja koji se redovno odazivaju akcijama Crvenog križa uručene su zahvalnice. Najviše, čak 125 puta u svom životu krv je dao Mile Budimlija. Prvi puta to je učinio 1968. godine, a planira to činiti dokle god bude mogao.

– Iskreno mi je drago kada dođem na akcije da vidim koliko mladih ima želju pružiti pomoć drugima i drago mi je da ih toliko ima u našem gradu, kazao je Budimlija.

– U prvih devet mjeseci ove godine više od 260 osoba dalo je krvi prvi puta i to je ono što posebno raduje. Zahvaljujući svim darivateljima, darivanje krvi svake godine je u usponu, odnosno održi se i više akcija od planiranog. Tako je u ovih devet mjeseci održano 40 akcija u kojima je prikupljeno više od 2.400 doza krvi. Stoga svim darivateljima koji darujući krv ne traže ništa zauzvrat čestitam njihov dan i želim im reći jedno veliko hvala, poručila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac Branka Hastor.