Karlovačka 129. brigada HV obilježila 24 godine od osnutka – dali nemjerljiv doprinos obrani

KARLOVAC – Na današnji dan 1991. godine osnovana je 129. karlovačka brigada Hrvatske vojske. Dogodilo se to par tjedana nakon početka najžešćih napada na Karlovac, a za zapovjednika je imenovan Zvonimir Županić. Brigada je djelovala samo deset mjeseci, no dala je nemjerljiv doprinos obrani karlovačkog kraja.

Tijekom listopada 1991. godine krenulo se s osnivanjem 129. brigade u koju su ušli pripadnici narodne zaštite. Kroz brigadu je prošlo oko četiri tisuće pripadnika, a prepznati su po tome što su u jednom trenu držali najdužu crtu obrane u Hrvatskoj dužine 50-ak kilometara.

Nažalost 38 pripadnika brigade je poginulo, a najveća tragedija je kada je 17 pripadnika istovremeno izgubilo život u raketiranju Draganićkih Mrzljaka 8. studenog 1991. godine.

Bivši pripadnici brigade su od 1998. godine okupljeni oko istoimene Udruge oko koje je trenutno okupljeno 50-ak članova, a pozvani su i ostali koji nisu u Udruzi, a bili su pripadnici brigade, da se priključe radu. Iduće godine bit će obilježena 25. obljetnica osnivanja, a tada je u planu promocija monografije o brigadi.

Na Trgu 129. brigade u Gornjem Mekušju postavljen je vijenac i zapaljene svijeće u spomen na poginule i umrle pripadnike brigade.