sokolari2015

DRAGANIĆ – Hrvatsko sokolarstvo najstarije je u Europi, a prema nekim zapisima na ovim prostorima spominje se još u 2.stoljeću nove ere. Tradiciju nastavlja stotinjak registriranih sokolara na području naše države, dok ih je na karlovačkom području trenutno desetak. Za bavljenje ovim načinom lova potrebno je puno strpljenja i ljubavi prema pticama.

U Draganiću je drugu godinu za redom održan Međunarodni sokolarski susret na kojem je sudjelovalo 15-ak sokolara iz Hrvatske i Slovenije. Inače sokolarenje je jedan od definiranih ciljeva u Strategiji razvoja lovnog i ribolovnog turizma Karlovačke županije, stoga se svi nadaju da će ovakvi susreti prerasti u tradiciju.

2010. godine ovaj je način lova uvršten i na popis nematerijalne kulturne baštine, a trenutno u Karlovačkoj županiji ima 10-ak registriranih sokolara, dok ih je u Hrvatskoj stotinjak s tendencijom rasta.

I ove godine susretu su se odazvali prijatelji iz Slovenije koji ističu da je suradnja bitna zbog razmjene iskustava i zajedničkog rada na usavršavanju i unapređenju ove vrste lova.

Obzirom da ptice grabljivice pripadaju skupini zaštićenih životinja za njihovo posjedovanje potrebne su posebne dozvole. Stoga je potrebno posebno obrazovanje i polaganje ispita vezanih uz sokolarstvo.

Sokolarenje je održivi način lova jer podrazumijeva da nema ranjavanja, buke niti ugroze okoline, prihvatljiv je i edukativan, kažu sokolari. Bitno je za reći i kako su uvjeti za dobro sokolarenje obilje divljači i dobar pas, ali i tereni kakvih ima upravo na području Draganića.