Gradska knjižnica i čitaonica Duga Resa obilježila 90 godina djelovanja

DUGA RESA – Gradska knjižnica i čitaonica Duga Resa obilježila je 90 godina djelovanja, a u sklopu proslave promovirana je monografija o knjižnici koju je napisala ravnateljica Mirjana Bašić. Ujedno je u Dugoj Resi svečano završen Mjesec hrvatske knjige.

Povijest knjižničarstva na području nekadašnje općine Duga Resa je puno dulja od 90 godina, no upravo je 15. studenog 1925. godine s radom službeno počela prva javna općinska knjižnica. Knjižnični fond tada je iznosio 1.162 sveska, odnosno 1.062 naslova. Od samog početka knjižnica je imala svog stalnog knjižničara, učitelja Vjekoslava Mohorića.

U svom radu Knjižnica ima podršku Grada, županije, ali i nadležnog Ministarstva, a prema najavama to će se sigurno nastaviti i ubuduće. Mjesec hrvatske knjige počeo je ove godine 15. listopada u Novom Vinodolskom, a zatvoren je danas u Dugoj Resi.

Ljubav prema pisanoj riječi potrebno je poticati od najranije dobi, toga su itekako svjesni u Dugoj Resi. Jer dijete koje čita, postaje građanin koji misli, poručila je ravnateljica Mirjana Bašić.

Veliku obljetnicu stoga su uveličali oni na kojima svijet ostaje – učenici dugoreških osnovnih i srednje škole i djeca iz vrtića, konačno na njima je i budućnost knjižnice i čitanja.