Dilema u Gradu: preuzeti naplatu parkiranja ili ne?! Petračić kaže da godišnje gubimo 4,3 mil. kn

KARLOVAC – Iduće godine istječe desetogodišnja koncesija za obavljanje djelatnosti nadzora, čuvanja i naplate parkiranja na javnim parkiralištima na području Grada Karlovca. Budući da se radi o velikom biznisu ovu temu je na sjednici Gradskog vijeća potaknuo nezavisni vijećnik Davor Petračić kojeg je zanimalo da li Grad planira preuzeti posao naplate parkiranja u Karlovcu.

Govornicu Gradskog vijeća nezavisni Davor Petračić iskoristio je da prezentira svoju računicu naplate parkiranja u gradu. Prema njoj, kaže, Grad godišnje gubi više od 4 milijuna kuna godišnje.

– Parkirališnih mjesta ima 1.169, ako je 3 kune sat vremena parkiranja i tri izmjene na svakom parkirališnom mjestu, a naplaćuje se 311 dana odnosno sve dane osim nedjeljom, i kad se to pomnoži s koeficijentom 1,3 jer se naplaćuju i kazne, ispada da je izgubljeni prihod Grada Karlovca 4,3 milijuna kuna, ispričao je Petračić.

S ovom računicom ne slaže se gradonačelnik Damir Jelić.

– Ako je ovo istina to znači da smo mi grad koji treba zabraniti da postoji kao grad, jer 4 milijuna godišnje je 45 milijuna kuna u 10 godina, odnosno gotovo 100 milijuna kuna u 20 godina koliko u Karlovcu traje koncesija, naglasio je Jelić.

Gradonačelnik je dodao da će studija biti gotova početkom iduće godine, te onda i predstavljena javnosti. Na temelju analiza Grad će odlučiti hoće li raspisati novi natječaj za koncesiju ili sam preuzeti taj posao.

– Krucijalno pitanje je da li je nova koncesija 1,6 milijuna kuna ili više. Ako je više, mene ne smetaju koncesionari, a ako je manje onda se mora postaviti pitanje zašto je manje, dodao je Jelić.

Ako se pokaže da bi Grad od koncesije za parkiranje mogao zaraditi manje nego do sada, onda će zasigurno sam preuzeti taj posao, zaključio je gradonačelnik.