Ilovac postaje treće odlagalište koje će proizvoditi struju iz odlagališnog plina

KARLOVAC – Dio odlagališta Ilovac je saniran, a dijelom je izgrađen i sustav za aktivno otplinjavanje sa sagorijevanjem odlagališnog plina. Jedan od ciljeva je proizvodnja električne energije na odlagalištu, a Ilovac bi trebao postati treće odlagalište u Hrvatskoj koje će proizvoditi električnu energiju iz odlagališnog plina.

Kroz prvu fazu sanacije odlagališta Ilovac uloženo je milijun kuna te je u planu spaljivanjem plina proizvesti od 100 do 150 KW električne energije. Čistoća uskoro planira krenuti u pregovore s HEP-om, te početi prodavati proizvedenu energiju.

Budući da će, prema studiji, proizvodnju električne energije na Ilovcu biti moguće proizvoditi idućih 20 godina, u Čistoći su se odlučili da bi bilo pametno okrenuti se ovoj vrsti posla. Uz spaljivanje plina, na odlagalištu postoji fotonaponska elektrana snage 10 kilovata. U Čistoći procjenjuju da bi se investicija vrijedna 150 tisuća kuna trebala isplatiti za oko 9 godina.

Kad sustav u potpunosti proradi, odlagalište Ilovac postat će treće odlagalište u našoj zemlji koje će struju proizvoditi iz odlagališnog plina.