Anonimno i besplatno testiranje na HIV u Zavodu za javno zdravstvo KŽ

KARLOVAC – HIV i AIDS nisu nešto što se događa nekom drugome. U Hrvatskoj je do sada zabilježeno preko 1.100 osoba zaraženih HIV-om, od čega je njih preko 400 oboljelo od AIDS-a. Gotovo 200 osoba u Hrvatskoj umrlo je od AIDS-a. Godišnje se otkrije 80-ak novih slučajeva HIV pozitivnih osoba, a ono što brine je činjenica je broj novootkrivenih slučajeva u porastu.

Ono što možete učiniti za svoje zdravlje je – testirati se, a to ovih dana u Karlovcu možete učiniti anonimno i besplatno.

Naime, ususret Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca, Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije ove godine po prvi puta provodi javno zdravstvenu kampanju čiji je cilj podići svijest o zarazi virusom HIV među građanima, prvenstveno mladima. Stoga je građanima omogućeno anonimno, brzo i besplatno testiranje i savjetovanje, koje mogu obaviti u prostoru Zavoda na Dubovcu, uz prethodnu najavu na besplatni telefon 0800 200 162, kaže dr. Kristina Sekulić iz Službe za epidemiologiju.

Rezultati istraživanja provedenog u Zagrebu pokazuju da značajan dio zaraženih osoba ne zna da u svom tijelu nosi virus te ga šire dalje nezaštićenim spolnim odnosima. Kako je razdoblje do pojave simptoma bolesti dugo, najčešće između 7 i 10 godina, postoji velika opasnost od tihog i neprepoznatog širenja zaraze.