Ni tjedan dana nakon službenog otvorenja oštećeno Solarno stablo

KARLOVAC – Ni tjedan dana nije trebalo karlovačkim vandalima da oštete Solarno stablo koje je postavljeno na Vunskom polju. Dio drvene klupice ispod stabla zapaljen je, a jedan punjač mobitela je potrgan. Iz udruge Turbina promjena koja je Solarno stablo postavila zgroženi su ovim vandalskim činom, te se nadaju da se ovakve stvari više neće događati.

Prema onome što možete vidjeti na klupi ispod krošnje Solarnog stabla, netko je zapalio jedan punjač mobitela, što je uzrokovalo zapaljenje dijela dasaka na klupi. Iako je na obližnjem dječjem igralištu nadzorna kamera, te je taj dio Vunskog polja dosta posjećen, vandalima je bilo svejedno što uništavaju gradsku imovinu.

Podsjetimo, Solarno stablo postavila je udruga Turbina promjena, zajedno s nekoliko partnera. Riječ je o prvom ovakvom projektu u Hrvatskoj, a solarno stablo je punjač mobitela i tableta koji se puni putem solarnih panela koji se nalaze na njegovoj krošnji. Stablo je postavljeno kako bi se građani družili, dok pune svoje mobitele i besplatno surfaju internetom, a sada ga je, već nakon nekoliko dana, potrebno popravljati. Članovi udruge će štetu sanirati o svom trošku, te se nadaju da će buduće vandale otjerati nadzorna kamera koja bi uskoro trebala biti postavljena.

Iako šteta na Solarnom stablu nije velika, na još nekim mjestima primjećena su sitnija oštećenja. Usprkos stalnom učenju i prevenciji, još uvijek postoje oni koji ne vole svoj grad i ne cijene trud uložen u poboljšanje kvalitete života u Karlovcu.