Karlovčani nezainteresirani za gay problematiku

KARLOVAC – Ukazati na probleme s kojima se još i danas, pogotovo u manjim sredinama, susreću seksualne manjine, ukazati na njihov marginalni društveni status i u konačnici povećati toleranciju mladih spram ove populacije, bili su ciljevi tribine pod nazivom “Homofobija” koja je sinoć održana u Knjižnici za mlade u Karlovcu. Gošće tribine bile su književnica i aktivistica na području borbe za prava gay, biseksualne, transrodne i transseksualne populacije Mima Simić i psihologinja Marina Milković.

No, bez obzira što se radilo o temi o kojoj se u Karlovcu rijetko javno govori, i bez obzira na zanimljive gošće, tribina je održana pred svega nekoliko posjetitelja. Hipoteza zbog koje je tribina uopće organizirana pokazala se točnom – Hrvatska je još uvijek prilično tradicionalna, homofobična zemlja, a homoseksualci i lezbijke koji žive u našoj okolini pažljivo kriju svoje seksualno opredjeljenje. Ipak, pomaci se vide, pogotovo u većim gradovima.

– U posljednjih 10-15 godina ima puno pomaka, vidljivost LGBT osoba je znatno veća, postoji više mjesta gdje se mogu doći informirati i družiti. Više se govori o tim temama. No u manjim sredinama i dalje je teže, pogotovo osobama koje nemaju podrušku svoje obitelji i okoline. Ipak, generalno, ne volim kada se homoseksualne osobe stavljaju u ulogu žrtve, volim govoriti pozitivno, jer stvari ipak idu u dobrom smjeru – kaže Marina Milković.

Iako je, doznajemo, poziv za sudjelovanje na tribini bio upućen svim karlovačkim srednjim školama, odazvala se nije ni jedna.

– Osim što je petak predvečer, nekako mi se čini da je naziv tribine možda bio nezgodno odabran. “Homofobija” zvuči nekako osuđujuće i odbijajuće, a ja mislim da je potrebno u pozitivnijem kontekstu govoriti o toj temi – smatra Milković.

No istraživanja koja su u posljednje vrijeme provedena u Hrvatskoj nisu baš ohrabrujuća za gay populaciju i dokazuju da homofobija itekako postoji. Čak petina mladih smatra da homoseksualci nisu bolji od kriminalaca i da ih treba najoštrije kažnjavati, a čak dvije trećine mladih još uvijek ovu populaciju smatra društveno neprihvatljivom. Takvi podaci Hrvatsku smještaju na dno ljestvice tolerantnosti prema seksualnim manjinama.

– Ovo zadnje istraživanje kaže da 50 posto mladih smatra da je homoseksualnost bolest. Ne znam koliko su istraživanja pouzdana, ali mislim da se stvari mijenjaju na bolje. Možda bi, da je istraživanje provedeno prije 10 godina, tako mislilo 75 posto mladih. Bitno je da se radi na vidljivosti, možda je u malim sredinama proble  u tome da se ljudi boje out-ati, a zato smo mi i došle u Karlovac – dodaje aktivistica Mima Simić.

Strah, predrasude, licemjerje ili koji je već bio razlog sinoćnje prazne knjižnice, ono što možemo zaključiti je – šteta što je bilo tako, jer bez obzira na malo posjetitelja zanimljiva rasprava nije izostala.