Usvojeni rebalans županijskog proračuna za ovu i proračun za 2016. godinu

KARLOVAC – Posljednja ovogodišnja sjednica Županijske skupštine protekla je u prilično mirnom tonu. Vijećnici su jednoglasno bili za neodržavanje aktualnog sata, a podržali su, doduše većinom glasova i treći rebalans proračuna za ovu godinu koji je sada manji za gotovo 25 milijuna kuna, nego što je to bilo planirano drugim rebalansom prije nepuna dva mjeseca.

– Glavni razlog smanjena županijskog proračuna na konačnih 170 milijuna 678 tisuća kuna je dinamika realizacije projekata koji se nastavljaju u idućoj godini, poput razminiranja, izrade Studje prometnog razvoja i sanacije šteta elementarnih nepogoda, za što nisu stigla europska sredstva, a od države također nije sjeo novac za razminiranje, kao i sredstva za energetsku učinkovitost, pojasnila je pročelnica Marija Gemeri.

Previše rasprave oko rebalansa nije bilo, jedini prigovor, odnosno pitanja jesu li projekti dobro planirani, upitao je SDP-ov Stjepan Mikulandrić.

– Istina je da smo očekivali da će razminiranje biti do kraja godine, ali radovi su kasnili šest mjeseci pa se nastavljaju iduće godine. Niti je kriva država, niti je kriva Europska unija, a niti izvođači, tako se dogodilo, odgovorio je župan Ivan Vučić.

Vijećnici su na kraju rebalans usvojili s 25 glasova za, 9 protiv i 6 suzdržanih, jednakim brojem glasova kojim su usvojili i proračun za iduću godinu. Tako će se u županijskoj blagajni naći 327 milijuna i 912 tisuća kuna, a razlog tako drastičnog povečanja je uključivanje zdravstva u županijski proračun.

– Ako se usporedi prvi ovogodišnji proračun s onim za iduću godinu, pri tome se izuzmu sredstva za zdravstvene ustanove, može se reći da je ipak došlo do povećanja, ali realno za 4,68 posto. Stavke, odnosno rashodi ostali su manje-više isti, jer nema previše prostora za razna povećanja kada županija ostvaruje sve manje vlastitih prihoda, pojasnila je pročenica Gemeri.

Kao i kod rebalansa i kod donošenja proračuna primjedbu je imao SDP-ov Mikulandrić kazavši kako u zadnje vrijeme puno slušamo o reformama, a njih u ovom proračunu nema kao što nema ni kreativnosti.

– Proračun je napravljen temeljem smjernica Vlade, a kada govorimo o reformama postoji ih nekoliko, a kako će se one odraziti na županiju nije poznato. Staviti neke velike dohotke i planove, ne bi bilo realno niti ozbiljno. Već je poznato da se razne obveze spuštaju županiji, a da njih ne prati novčani dio. Ako će se ovakva politika prema jedinicama regionalne samouprave nastaviti, to će dovesti do osiromašenja i slabljenja županija, zaključio je dožupan Josip Šafar.