U Nacionalnom svetištu Sv. Josipa na Dubovcu otvorena Sveta godina milosrđa

KARLOVAC – Svetom misom danas je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa otvorena Sveta godina milosrđa. Jubilej ili sveta godina predstavlja milosnu priliku za prepoznavanje Božjega djelovanja u našemu životu, doziva u svijest najvažnije dimenzije kršćanskog života, učvršćuje vjeru, potiče na obraćenje i vršenje kršćanskog milosrđa, omogućava dublje jedinstvo u Crkvi i izvan nje. Svetu misu na današnju, posljednju nedjelju Došašća, na Dubovcu je predvodio zagrebački pomoćni biskup monsinjor Ivan Šaško.

U nadolazećoj Svetoj godini milosrđa, koju je na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca otvorio papa Franjo, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić odredio je da će, uz zagrebačku prvostolnicu, posebno jubilejsko značenje imati još tri crkve u našoj, Zagrebačkoj nadbiskupiji. Uz Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu, posebno jubilejsko značenje imat će i Nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici te župna crkva Presvetog Trojstva u Krašiću.

Do danas je slavljeno ukupno 26 redovnih svetih godina, od kojih je posljednji bio Jubilej dvijetisućite. Današnja svetkovina započela je izvan crkve, a nakon blagoslova vjernici su u crkvu ušli kroz Sveta vrata. U poslanici koju je vjernicima uputio Papa Franjo u povodu Svete godine milosrđa, između ostalog je istaknuo, da bi trebali hodočastiti do Svetih vrata u Rimu ili na nekom drugom mjestu na svijetu, ali i promicati susret sa židovstvom i islamom te drugim plemenitim vjerskim tradicijama kako bi otklonili svaki oblik uskogrudnosti, nepoštovanja, nasilja i diskriminacije.