KABA

Dan je ružičastih majica – rozom majicom protiv vršnjačkog nasilja

HRVATSKA – Danas se obilježava Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Naime Centar za edukaciju i prevenciju nasilja u Đakovu krenuo je u brobu protiv ovog velikog problema. Podaci govore da je u školama u Hrvatskoj svako četvrto dijete svakodnevno izloženo barem jednom obliku nasilja. Zlostavljanje nije samo fizičko već i nazivanje pogrdnim imenima, ismijavanje, oduzimanje novca i stvari, isključivanje iz društva, širenje lažnih priča, geste sa seksualnim značenjem.

Dan ružičastih majica program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate obljetnice.

Nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja. Promocijom Dana ružičastih majica postigao je prepoznavanje obljetnice diljem naše zemlje. Iz Centra kažu kako se na njihov javni poziv velik broj saborskih zastupnika, raznih političkih opcija, toga dana u veljači 2014. u medijima pojavio noseći ružičastu majicu podrške djeci, žrtvama vršnjačkog nasilja.

{denvideo https://www.youtube.com/watch?v=3iFLqJKPCno}