KABA

Rekordan broj Karlovčana na mjerenju očnog tlaka

KARLOVAC – Rekordan broj Karlovčana došao je danas u karlovačku Opću bolnicu kako bi izmjerili očni tlak. Naime, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana glaukoma pacijenti su mogli besplatno, bez uputnica i bez naručivanja izmjeriti očni tlak. Upravo je povišeni očni tlak glavni uzrok glaukoma i degeneracije očnog živca.

Glaukom je bolest pri kojoj dolazi do degeneracije i odumiranja očnog živca. Očni živac prenosi sve informacije o slikama koje ulaze u naše oko, i njegovo oštećenje vodi ka potpunom gubitku vida. Obmana glaukoma leži u tome, što u početku pacijent nije svjestan bolesti.

– Povišeni očni tlak ne uzrokuje nikakve bolove ni druge probleme. Ako čovjek nije obavio potpuni pregled, svoju bolest primjećuje tek s početkom gubitka vida. Zbog toga je iznimno važno redovno ići na kontrolu oka, naglasila je dr. Marija Akšamija s Odjela za oftalmologiju OB Karlovac.

Rizični faktori za nastanak glaukoma su kratkovidnost, nasljeđivanje, ozljede oka i dob. Tako je kod osoba starijih od 40 godina rizik od dobivanja glaukoma veći. Ako imate neki od navedenih faktora, pregled je potrebno obavljati svake dvije godine do 45. godine života, te jedanput godišnje od 45. godine života.

Dijagnoza glaukoma zavisi prije svega o tome u kojem stadiju je bolest otkrivena. Ako se sa liječenjem počne na vrijeme, u većini slučajeva je moguće zadržati vid bez većih oštećenja. Pravovremeno liječenje glaukoma je danas sigurno i djelotvorno. Moguće je liječenje na više načina: korištenjem lijekova koji snižavaju intraokularni tlak, laserskim tretmanom ili kirurgijom. Međutim, liječenje lijekovima koji snižavaju očni tlak je na prvom mjestu.