izlozba3103_2

KARLOVAC – “Katedra ili priča o prvim kršćanima Pokuplja” naziv je izložbe koja je večeras otvorena na Starom gradu Dubovcu. Izložba donosi cjelovit pregled trenutno poznatih ranokršćanskih lokaliteta oko Kupe i njenih pritoka. Iako je tek u 4. stoljeću kršćanstvo postalo službena vjeroispovjest Rimskog Carstva, tome je prethodilo postojanje tajnih, zabranjenih kršćanskih zajednica već tijekom 1. i 2. stoljeća. Arheološki nalazi potvrđuju kako prva stoljeća kršćanstva nisu zaobišla ni panonske provincije kojima je pripadalo i Pokuplje.

Ovo je već treća izložba koju Gradski muzej Karlovac postavlja na Starom gradu Dubovcu. Ideja o postavljanju ove izložbe rođena je na temelju uspjeha akcije Muzej u gostima, u sklopu koje je u Nacionalnom svetištu Svetog Josipa na Dubovcu izložen dio eksponata koji svjedoče o počecima kršćanske religije na širem karlovačkom području.

Postav obuhvaća i svjedočanstva o kontinuitetu prapovijesnih božanstava i kultova, koji su doživjeli preobrazbu dolaskom i širenjem kršćanstva. Budući da se radi o vrijednim eksponatima, posjetitelji će umjesto originala moći vidjeti kopije i fotografije, kaže autor izložbe, kustor Gradskog muzeja Karlovac Lazo Čučković.

Otvorenjem ove izložbe ujedno je obilježen početak ljetnog radnog vremena Starog grada. Izložba ostaje otvorena do daljnjega.

izlozba3103