KABA

Županija slavi rođendan; godinu obilježila neizvjesnost i nedostatak novca

KARLOVAC – Karlovačka županija u srijedu će proslaviti 23. godišnjicu ustrojavanja. Program proslave započet će misom u crkvi Presvetog Trojstva u 9 sati, nastavit se polaganjem vijenca kod središnjeg križa na groblju Jamadol, a svečana sjednica u Gradskom kazalištu Zorin dom počinje u 11 sati.

Prethodnih godinu dana obilježili su neizvjesnost oko budućnosti i borba za preživljavanje zbog manjka financija. Prijetnja ukidanjem županija, smanjivanje prihoda, sve su to problemi s kojima se županija nosi već dulje vrijeme, a tako je bilo i u prošloj godini, poručio je uoči Dana županije karlovački župan Ivan Vučić. Zbog teritorijalne reforme koju zagovara aktualna ministrica uprave, poruka koju će župan poslati sa svečane sjednice za cilj će imati pojasniti važnost uloge županija u svakodnevici građana. Ipak, župan smatra da nema razloga za brigu jer sumnja da će do ukidanja županija doista doći. Za to je, podsjeća župan, potrebno promjeniti Ustav, a to podrazumijeva dvotrećinsku većinu glasova saborskih zastupnika.

Na svečanoj sjednici u srijedu bit će ujedno proglašeni dobitnici javnih priznanja Županije za 2015. godinu i za životno djelo. Javna priznanja dobit će Rudolf Devčić, Milenko Bosanac, Udruga obitelji poginulih branitelja Karlovačke županije, SUVAG i Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa, dok će nagradu za životno djelo posthumno dobiti Ivan Krznarić.

Očekuje se dolazak brojnih gostiju, između ostalih i počasnog građanina Karlovačke županije Mate Granića, koji stiže kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Svečanu sjednicu uveličat će nastup profesora Glazbene škole Karlovac.

omicron