Otvorene Jaskanske vinske svečanosti

Počela je tradicionalna vinska svečanost u Jastrebarskom koja će na Sajmištu trajati sve do nedjelje. Najpoznatija manifestacija jaskanskog kraja i ove godine jamči veselu atmosferu uz bogatu gastronomsku ponudu koja uključuje prezentaciju i degustaciju najboljih vina poznatih jaskanskih vinara.

Ovogodišnje izdanje 25. Jaskanskih vinskih svečanosti započelo je povorkom mažoretkinja, kulturno-umjetničkih društava i limene glazbe ulicama grada. Manifestaciju je otvorio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić kazavši kako ovaj kraj može biti ponosan na svoje vinare, koji su se nedavno vratili s ocjenjivanja iz Mađarske s osvojena dva zlata i osam srebrnih medalja te tako na najbolji način promovirali Jastrebarsko i Zagrebačku županiju.

Nije lagan put od vinograda do kvalitetne kapljice, puno truda je potrebno uložiti, stoga se vinari slažu kako je ova svečanost iznimno važna za promociju jaskanskog vinarstva i vinogradarstva, vrijednih obrtnika te turističkih i gospodarskih potencijala koji su prepoznati diljem Hrvatske, ali i šire.

U sklopu manifestacije Udruženja obrtnika Jastrebarsko organizira Obrtničko turističku izložbu na kojoj razne suvenire, tradicionalne domaće kulinarske i eko proizvode predstavljaju jaskanski obrtnici i OPG-ovci. Udruženje je organiziralo i humanitarnu akciju ”Obrtnici za obrtnika”. Naime obrtnici slastičari su izradili četiri vrste štrudle – od sira, grožđa, jabuka i šljiva, a sredstva prikupljena kao dobrovoljni prilog uručit će se jednom obrtniku koji zbog bolesti već neko vrijeme ne može raditi.

Prve večeri nastupaju Gazde, sutra vas očekuje nastup Dražena Zečića, u subotu Danijele Martinović, a Jasmin Stavros i Barabe zatvorit će šator u nedjelju, 11. rujna.

Dobrodošlicu i poziv na Jaskanske vinske svečanosti uputio je i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel koji je najavio je i ”Berbu u Jaski” koju 19. rujna organiziraju Udruga gradova u RH i Grad Jastrebarsko, a u kojoj će sudjelovati gradonačelnici i gradonačelnice iz cijele Hrvatske.

Galeriju fotografija s otvorenja pogledajte na našoj Facebook stranici.