Hrvatski će građani u nedjelju ponovno na birališta

Hrvatski će građani ovu nedjelju ponovno na birališta, niti godinu dana nakon redovitih parlamentarnih izbora, kako bi izabrali predstavnike u Saboru. Naša, VII. izborna jedinica druga je po veličini s obzirom na broj birača, oko 410 tisuća. Teritorijalno obuhvaća cijelu Karlovačku, istočni dio Primorsko-goranske i južni dio Zagrebačke županije.

Ukupno je 48 izbornih povjerenstava, 713 redovnih i 16 posebnih biračkih mjesta. U Karlovačkoj županiji djeluju 22 općinska i gradska izborna povjerenstva, sa 112 992 birača. Glasovanje je organizirano na 294 biračka mjesta. U VII. Izbornoj jedinici ima 18 kandidacijskih lista. Kao i na prošlim izborima može se glasati za listu i dati preferencijalni glas nekome od kandidata s liste, ali to nije obavezno.

Birališta se u nedjelju otvaraju u 7 sati, a zatvaraju u 19 sati. Glasovanje će nadzirati promatrači koji su se na vrijeme prijavili nadležnim općinskim i gradskim izbornim povjerenstvima i povjerenstvima izbornih jedinica te međunarodni promatrači koji su se prijavili Državnom izbornom povjerenstvu.

Državno izborno povjerenstvo poslalo je preporuku poslodavcima da omoguće radnicima glasovanje, a sudionike izbora i medije pozvalo je da poštuju izbornu šutnju koja počinje u ponoć.