Svjetski je dan pismenosti – u Hrvatskoj nepismeno manje od 1 posto starijih od deset godina

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan pismenosti. Cilj mu je upozoriti na problem nepismenosti koji je još uvijek prisutan u svijetu. Utemeljio ga je UNESCO 1967. godine, kako bi se promovirala važnost pismenosti.
Prema s posljednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj je manje od 1 posto nepismenih osoba starijih od 10 godina. No, ovdje se radi o uskoj definiciji pismenosti, koja pismenom podrazumijeva svaku osobu koja zna čitati i pisati. Ipak, uza sve brže promjene u društvu i pojavu novih tehnologija, jasno je da se osnovno shvaćanje pismenosti mijenja i da puka vještina čitanja i pisanja više nije dovoljna.

Što se pak tiče novih tehnologija, podaci s posljednjega popisa stanovništva pokazuju da je informatički nepismeno više od 40 posto građana Hrvatske. S druge strane, kod mlađih generacija upravo moderna tehnologija često utječe na gubitak zanimanja za knjigu.

Na važnost čitanja ukazuje i karlovački pisac Igor Demeter, autor nekoliko rado čitanih knjiga za djecu. Inače, Ove subote, u sklopu manifestacije “Vikend na Dubovcu”, Demeter će predstaviti svoj roman za djecu “Tajna starog grada Dubovca”. Knjiga je izdana još prije 15 godina, no ovo će biti prvo predstavljanje na lokaciji koja je i tema romana. Predstavljanje na Dubovcu počinje u 18 sati, pa ako se do sada niste susreli s ovim romanom, subota je prilika da poradite na svojoj pismenosti. Svakako povedite i najmlađe, i pokažite im da knjiga može biti itekako dobra zabava.