U petak otvorenje izložbe “Dobar grad – Vizija grada u pokretu”

U petak 9. rujna u 13 sati u Knjižnici za mlade bit će otvorena izložba  „Dobar grad – Vizija grada u pokretu“. Izložbu u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske organizira Knjižnica za mlade. Partneri izložbe su Europe Direct Karlovac te tvrtka „Next Bike“

Međunarodna putujuća izložba „Dobar grad – Vizija grada u pokretu“ govori o razvoju i afirmaciji biciklističke infrastrukture u Kopenhagenu i biciklizma kao urbane kulture po kojoj je Danska međunarodno prepoznata. Izložba promovira bicikl i bicikliranje kao zdravo i ekološko prijevozno sredstvo čija uporaba uvelike može poboljšati život ljudi u gradovima. Referentna točka izložbe je Kopenhagen, koji je više puta proglašen najboljim gradom za život i vožnju biciklom u svijetu. Vizionarska izložba „Dobar grad“ želi potaknuti rasprave, nove vizije i djelovanje. Iz tog su razloga istaknuti arhitekti iz Danske i cijelog svijeta, istraživači, urbanisti, organizacije, gradski konzultanti i komentatori ovdje podijelili svoja gledišta o tome kako postići ciljanih 50 posto biciklista u Kopenhagenu, istodobno stvarajući Dobar grad. Izložba se također može koristiti za stvaranje interaktivnih prostora za raspravu o ulozi bicikla u Dobrim gradovima budućnosti. Grad Karlovac je prije dvije godine izabran za najbicikističkiji grad u Hrvatskoj u sklopu projekta “Mobile 2020”. Nadamo se da će ova izložba, odnosno kopenhaška infrastrukturna rješenja inspirirati dodatni razvoj biciklističke kulture u Karlovcu i veću mobilnost na lokalnoj razini kako bi grad i dalje zadržao status “naj bicikl grad u Hrvatskoj”.

Otvorenju izložbe prisustvovat će Anders Christian Hougård, veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj. Nakon otvorenja izložbe, gosti iz Danske u pratnji domaćina biciklima će se provozati užim centrom grada te će posjetiti novotvoreni Studentski centar i Gradski muzej.

Ovom događajem ujedno se najavljuje i obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti koji traje od 16. do 22. rujna.