Otvorena izložba ”Dobar grad – Vizija grada u pokretu”

U suradnji s Danskim Veleposlanstvom Europe, Direct Info centar Karlovac i Knjižnica za mlade postavili su međunarodnu putujuću izložbu ”Dobar grad – Vizija grada u pokretu”. Riječ je o izložbi koja govori o razvoju i afirmaciji biciklističke infrastrukture u Kopenhagenu i biciklizma kao urbane kulture po kojoj je Danska međunarodno poznata.

– Izložba promovira bicikl i bicikliranje kao zdravo i ekološko prijevozno sredstvo čija upotreba uvelike može poboljšati život ljudi u gradovima. Referentna točka je Kopenhagen, grad koji je nekoliko puta proglašen najboljim za život i vožnju biciklom, kazao je Marinko Polović.

Podaci govore kako se u glavnom gradu Danske oko 35 posto stanovništva koristi biciklom, a cilj je postići 50 posto.

– Danska je poznata po kulturi bicikliranja i mi smo društvo koje bicikli prepoznaje ne samo kao način prijevoza već kao doprinos zdravom načinu života. Možda je to jedan od razloga što su Danci jedan od najsretnijih naroda na svijetu prema podacima UN-ovog izvještaja o sreći, rekao je veleposlanik Kraljevine Danske u RH Anders Christian Hougard.

Izložba je uvod u Europski tjedan mobilnosti koji se obilježava od 16. do 22. ovog mjeseca, a možete je pogledati do kraja rujna.