Perković: Izbori su prošli bez većih nepravilnosti, solidno i korektno

S osvojenim 61 zastupničkim mandatom, HDZ je relativni pobjednik prijevremenih parlamentarnih izbora. Narodna koalicija osvojila je 54 mandata, MOST 13, a Živi zid 8. Koalicija IDS/PGS/Lista za Rijeku ima tri mandata, Milan Bandić dva, a HDSSB i nezavisna lista Željka Glasnovića po jedan. Glasovalo je ukupno 52,59 posto birača.

U sedmoj izbornoj jedinici situacija je nešto drugačija nego na državnoj razini – najviše birača glasovalo je za Narodnu koaliciju – njih 35,48 posto. HDZ je dobio 35,14 posto glasova, MOST 9,11 posto, a ŽIVI ZID 8,51 posto. U samom Karlovcu pobjedu je, već tradicionalno, odnio HDZ.

“HDZ u Karlovcu ima 10.660 glasova, Narodna koalicija 9.210, Živi zid 2.853, a ostali su ispod tisuću glasova”, rekao je predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Ivan Perković predstavljajući novinarima rezultate izbora.

U Županijskom izbornom povjerenstvu kažu da im nisu prijavljene veće nepravilnosti i teškoće. No primjedbi je ipak bilo, primjerice na povredu prava tajnosti glasovanja.

“U Karlovcu smo imali pritužbe na plakate koji su postavljeni preblizu biračkom mjestu na kojem se glasuje, no kada se radi o jumbo plakatima tu nismo mogli puno učiniti, nego je sve ostalo samo na upozorenju. O narušavanju javnog reda i mira nije bilo dojava. U usporedbi s ranijim izborima, možemo reći da je sve prošlo bez većih teškoća, na uobičajen način, dosta solidno i korektno. Nigdje nismo imali situaciju da je, primjerice, u kutiji više listića nego što je glasovalo birača, i zadovoljni smo što možemo reći da neće biti ponavljanja izbora”, kaže Perković.

Niti jednom biraču nije uskraćeno biračko pravo, ističu u Županijskom izbornom povjerenstvu. U sedmoj izbornoj jedinici glasovalo je ukupno 217.394 birača, od čega su 4.083 listića bila nevažeća. No nepoznat je podatak u kojoj je mjeri razlog tome nepravilno ispunjavanje listića zbog relativno nedavno uvedenog preferencijalnog glasovanja, a u koliko je slučajeva bila riječ o namjernom poništavanju glasačkog listića.

Iako su izbori iza nas, čini se novu Vladu nećemo imati tako skoro. Predstoje naime pregovori za njeno sastavljanje, a preostaje samo nadati se da neće biti reprize situacije nakon lanjskih redovnih izbora.