Policija provodi akciju nadzora korištenja sigurnosnog pojasa

Temeljem Plana aktivnosti mreže prometnih policija država Europske unije, na području PU karlovačke provodi se nadzor korištenja sigurnosnog pojasa. Akcija traje do 18. rujna kako bi osim represivno, policija djelovala i preventivno za sve vozače te upozorila ih zašto je važno koristiti pojas.

Nacionalni program o sigurnosti cestovnog prometa do 2020. godine propisuje čak 98% korištenja sigurnosnog pojasa u vozilima kod vozača i svih putnika. Trenutna situacija znatno je lošija nego ona kojoj težimo. Statistike pokazuju kako se u gradovima pojas koristi od 60 do 70 posto dok je u ruralnim sredinama taj postotak tek između 30 i 40.

– Prošle godine smo ukupno utvrdili 2.808 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa, a u prvih osam mjeseci ove godine 1.807. Često puta zaustavimo vozilo, a putnik na stražnjem sjedalu tvrdi da on nije znao da treba biti vezan. Zakon je vrlo jasan, vozači i svi putnici i na zadnjem sjedalu moraju biti vezani. Kazna je za sve ista, iznosi 500 kuna, kazao nam je voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU karlovačke Dražen Živčić.

Kako bi izbjegli kaznu, vozači često koriste svakakve isprike, dok iz policije poručuju – ne vežete se zbog nas ili kazne već zbog vlastite sigurnosti. Korištenje pojasa jedan je od najznačajnijih sigurnosnih elemenata kod prometnih nesreća i za vozača i za putnike.

– Kada ih zaustavimo bez pojasa, obično kažu da je to kratka relacija, nisu stigli se vezati jer su tek krenuli ili sad se baš zaustavljaju, idu samo u trgovinu, ali nema te relacije ili izgovora koji može opravdati ne korištenje sigurnosnog pojasa. Postoji zakonski uvjet kod bolesnih osoba koje imaju liječničku potvrdu i posebno uvjerenje koje izdaje ministar zdravlja, ispunjava ga nadležni liječnik i to je jedini dokaz da osoba ne mora biti vezana u momentu zaustavljanja. Ove godine imamo devet smrtno stradalih u prometu, jedan biciklist i osam vozača i putnika od koji tri vozača i jedan putnik nisu bili vezani pojasom, pojasnio je Živčić.

Upravo kako bi izbjegli najgore situacije, vežite se prilikom sjedanja u vozilo, ne samo u ovom tjednu pojačanog nadzora, već bi vam ta navika trebala ostati kao radnja koju ćete napraviti baš svaki put.