Jastrebarsko prvi put obilježava Europski tjedan mobilnosti

Jastrebarsko se po prvi put uključilo u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti. Tjedan se održava od 16. do 22. rujna u gradovima diljem Europe pa tako i u Hrvatskoj, te je posvećen održivom urbanom prometu pod nazivom “Pametna i održiva mobilnost”. Obilježavanja Tjedna mobilnosti započelo je akcijom najmlađih Jaskanaca.

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija koja za cilj ima potaknuti javnu svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time i poboljšati kvalitetu života građana. Na poseban način se potiču mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima. Zato su mališani iz vrtića postavili svoje crteže na najfrekventnija mjesta u gradu, gdje mnogi parkiraju na nogostupima.

Uz Zeleni plac na Strossu, planinarski pohod na Japetić, radionice i igre za vrtićku djecu u Perivoju, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti u Jastrebarskom, bit će održan edukativni izlet za osnovnoškolce te reciklažni buvljak i posjet tvornici Rimac za učenike srednje škole.

Sutra će na Strossu od 10 sati biti organiziran Zeleni plac na kojem će svoje proizvode predstaviti lokalni OPG-ovci, posjetitelji će moći kušati smoothije od voća i povrća eko proizvodnje koje će pripremati studentica nutricionizma, rekreirati se na električnim biciklima i još mnogo toga.