Nastavljeno istraživanje rimskog riječnog broda u Kupi kod Kamenskog

Arheolozi Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda i francuskog istraživačkog centra Camille Jullian marsejskog sveučilišta predstavili su rezultate nastavka arheološkog istraživanja rimskog riječnog broda s tovarom cigle u rijeci Kupi kod Kamenskog. Riječ je o jednom od bolje sačuvanih primjeraka iz ovog vremena.

Od nalaza bronce u Kupi u mjestu Kobilić Pokupski prošlo je već trideset godina. Točnu lokaciju brodoloma otkrio je karlovački ronioc Ante Maslov prije pet godina, a lani su podvodni arheolozi započeli s istraživanjem te je ustanovljeno da se radi o brodu koji najvjerojatnije potječe s kraja 1. stoljeća. Krajem kolovoza ove godine istraživanje je nastavljeno, a tijekom prethodna tri tjedna došlo se do novih spoznaja.

“Prošle godine smo imali jako loše vremenske uvjete, voda je bila hladna, pa smo uspjeli raditi samo pet dana. Ovaj put smo imali više sreće, vrijeme nam je išlo na ruku pa smo istraživali puna tri tjedna, sa samo jednim danom pauze. Uspjeli smo dokumentirati središnji dio broda između dva rebra i sada imamo unutrašnji presjek broda sa svim elementima konstrukcije. Sa središnjeg dijela broda izvadili smo 130 komada cigli, ispod njih su se nalazile drvene grede koje su služile za zaštitu dna broda. Prikupili smo tridesetak uzoraka važnih za datiranje nalaza i brodoloma. Otkrili smo i pramčani dio, njega ćemo istraživati u sljedećim kampanjama. Sada znamo da je brod imao ukupno 12 metara drvene konstrukcije”, rekao nam je arheolog Kruno Zubčić, jedan od deset istraživača koji rade na ovom projektu.

Srećom po istraživače, prethodna stoljeća brod je proveo prekriven slojem mulja i pijeska koji je ga konzervirao, pa tako arheolozi i danas, istražujući detalje, mogu doznati korisne činjenice iz daleke povijesti koje bi trebale rasvijetliti sudbinu ovog broda i otkriti odakle je i s kojim ciljem prevozio svoj teret prije brodoloma.

“Radi se o prvom ovako detaljnom i sustavnom istraživanju riječnog broda u Hrvatskoj. Dobit ćemo potpunu sliku o detaljima broda i konstrukcije, vrstama drveta koje su korištene za njegovu izradu, a možda uspijemo otkriti i samo porijeklo mjesta gdje su se proizvodile cigle”, objašnjava Zubčić. Ovaj nalaz bitan je i u širemu kontekstu križanja vodenih i cestovnih putova i veze mora s kopnom, te uloge karlovačkog područja u tom smislu.

Inače posljednji put riječni brod ovakve vrste u Hrvatskoj je otkriven 1985. godine, a osim ova dva na području Hrvatske, u riječnom slivu Kupa – Sava – Dunav poznate su još tri arheološke lokacije na kojima se nalaze riječni rimski brodovi.Istraživanje se nastavlja, a moglo bi potrajati još nekoliko godina. Nakon što kvalitetno istraže lokalitet, razmišlja se i o rekonstrukciji broda, što će naravno ovisiti o raspoloživim financijama. Samo istraživanje financiraju Ministarstvo kulture, Ministarstvo vanjskih poslova Francuske i Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj.