Održana vojna vježba Immediate response 16

Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju održana je multinacionalna godišnja vojna vježba Immediate response 16. Istovremeno se provodi u Hrvatskoj i Sloveniji s ciljem izgradnje povjerenja i promicanja regionalne sigurnosti i stabilnosti. Sudjelovali su pripadnici oružanih snaga deset zemalja, a planira je i vodi Zapovjedništvo američkih snaga za Europu.

– Postrojba satnije naišla je na iznenadnu zasjedu. Prvo je reagirala s oružjem koje je bilo dostupno, a zatim su pozvali pomoć i zračnih snaga. Uspjeli su neutralizirati neprijatelja, nakon čega su evakuirali ranjene vojnike, pojasnio je scenarij direktor vježbe IR16 brigadir Tomislav Pavičić.

Na vježbi u Slunju sudjelovalo oko pet stotina vojnika, službeni jezik bio je engleski tako da je naglasak bio upravo na utvrđivanju komunikacije kao i na unapređenju interoperabilnosti.

– Svaka vježba pripadnicima vojske službi da se uvježbaju i da provjere svoje sposobnosti. Vježbaju i spremaju se kako bi mogli u datom trenutku pobijediti stvarnoj situaciji, izrazio je zadovoljstvo odrađenom vježbom zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović.

Zajedno sa zemljama članicama NATO saveza i Partnerstva za mir prvi puta sudjelovala je i satnije iz Bosne i Hercegovine. Immediate response vježba je koja se odvija od 2011. godine, a posljednjih nekoliko godina simultano se izvodi u Hrvatskoj i Sloveniji. Traje dva tjedna, a u obje zemlje ukupno sudjeluje oko 2.000 vojnika.

Galeriju fotografija pogledajte ovdje.