Dan europske baštine i ove godine bit će obilježen u Karlovcu

Prvi dan jeseni je i dan kad možemo uživati u plodovima europske kulture, naime uobičajeno je 23. rujna omogućiti besplatan pristup kulturnim dobrima, bilo da se radi o stalnim postavima muzeja ili o lokalitetima koji nisu redovno otvoreni. Karlovac se i ove godine priključuje obilježavanju Međunarodnog dana kulturne baštine i Dana europske baštine.

Naša baština je jako bogata i raznolika, od one starije poput restauriranog Kupskog čamca iz 16 stoljeća, preko gimnazijskih učila, vodocrpilišta na Borlinu, muzeja vatrogastva, pa do novije povijesti čiji se dio nalazi na prostoru Muzeja domovinskog rata na Turnju.

Ove godine u petak 23. rujna građanima će biti omogućeno besplatno razgledavanje Gradskog muzeja, Galerije “Vjekoslav Karas” te branič kule na Starom gradu. U Muzeju će biti prikazana dva digitalna sadržaja. Pod naslovom Nebo nad Zvijezdom kriju se snimke nastale dronom koje prikazuju grad u raznim godišnjim dobima. Pod naslovom “Stečajna masa 2001.” je pak serija fotografija Denisa Stošića nastalih u Bogovićevoj ulici na Baniji u prostorima zgrade koja je tada bila dio stečajne mase, kaže kustos Igor Čulig.

Postav pripremljen za Dan europske baštine zainteresirani posjetitelji moći će pogledati u radnom vremenu muzeja, a izložba će biti dostupna i u virtualnom muzeju karlovačke industrije. U planu je iduće godine dodatno obogatiti program obilježavanja novitetima.

Glavni cilj obilježavanja Dana Europske baštine je povećati pristup građana našoj baštini i omogućiti im da razgledaju ono što se često nalazi dalje od očiju šire javnosti, stoga su svi pozvani u Gradski muzej, Galeriju Vjekoslava Karasa ili na Stari grad Dubovac.