Plaketa “Plavi cvijet pristupačnosti” prvi je puta dodijeljena lani kada je otišla u ruke karlovačkog Veleučilišta. Kriterij da bi ju pravna osoba dobila jest trud uložen u uklanjanje svih vrsta prepreka s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom. Ove godine osobe s invaliditetom odlučile su plaketu dodijeliti Gradskoj knjižnici.

Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” dodijeljena je plaketa “Plavi cvijet pristupačnosti”. Kandidirane su tri ustanove; osim knjižnice, to su Studentski centar Karlovac i Gradski muzej. Prema ocjeni triju udruga – Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije te udruga slijepih i gluhih, plaketu je najviše zaslužila Gradska knjižnica. Neki od projekata koji su tome razlog su klub za slijepe i slabovidne “Bijela sova”, tečajevi znakovnog jezika, kao i opsežna knjižnična građa prilagođena slijepima. Povod za dodjelu plakete je Europski tjedan mobilnosti.

Iako je u posljednjih 13 godina koliko se Europski tjedan mobilnosti obilježava u Karlovcu, učinjeno dosta po pitanju uklanjanja arhitektonskih barijera ali i omogućavanja pristupačnosti u svakom drugom smislu, posla još uvijek ima, poručeno je s današnje dodjele plakete.

Doprinos tome bila je i današnja tribina koja je održana u Gradskoj knjižnici, čija je tema bila “Razumna prilagodba u osvarivanju prava na pristupačnost za osobe s invaliditetom”. Prisustvovali su joj izlagači iz različitih sektora govoreći o doprinosima u osiguravanju pristupačnosti prema različitim vrstama invaliditeta.