Tjedan borbe protiv tuberkuloze obilježen u Karlovcu

Karlovačko društvo Crvenog križa i ove godine obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze. Organiziranje različitih akcija, radionica i predavanja želi se informirati građane, oboljele osobe i članove njihovih obitelji o prevenciji i suzbijanju tuberkuloze u našoj zemlji.

Cjelokupna svjetska populacija pozvana je na sudjelovanje u promicanju akcije borbe protiv tuberkuloze. Na taj se način želi podići razina svijesti o važnosti zdravih pluća te unaprijediti istraživanja o plućnim bolestima u cijelom svijetu. Aktivnosti Crvenog križa povodom Tjedna borbe protiv tuberkuloze su zdravstveno-odgojna predavanja i podjela promidžbenog materijala

Jedno takvo predavanje održao je učenicima srednjih škola dr. Ivan Mitrečić, liječnik s Pulmološkog odjela karlovačke Opće bolnice.

Tuberkuloza ili sušica je zarazna bolest koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis. Najčešće se javlja kao tuberkuloza pluća, ali ponekad zahvaća i središnji živčani sustav, krvožilni sustav, limfni sustav, genitourinarni sustav, kosti i zglobove. Tuberkuloza je jedna od najraširenijih zaraznih bolesti u svijetu i računa se da je njome zaraženo između 2 i 3 milijarde ljudi. Svake godine se zarazi oko 9 milijuna ljudi.

Uz predavanja i radionice, svake godine u Tjednu borbe protiv tuberkuloze u poštanskom prometu Hrvatske u prodaji se nalazi doplatna poštanska marka. Prihod od prodaje koristi se za pomoć oboljelim osobama i zdravstvenim odjelima za plućne bolesti.