Otvorenje Aquatike 22. listopada – akvarij je prilika vidjeti vrste koje nisu poznate ni znanstvenoj zajednici

Ostvarili smo sve ciljeve i postigli zadane rezultate u dvije godine provođenja projekta ”Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – Kaquarium”, čulo se na završnoj konferenciji ovog projekta. Podsjetimo vrijedan je nešto više od 36,6 milijuna kuna, od čega su 36,2 milijuna bespovratna sredstva. Nositelj je Grad Karlovac, a partneri Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski institut za biološku raznolikost, Gradski muzej i Pan – udruga za zaštitu okoliša i prirode.

– Slatkovodni akvarij jedan je od stotinu projekata velikog gradskog projekta Od ušća do ušća te uz Muzej Domovinskog rata i projekt Nikole Tesle među tri najveća. Osim turističkog i gospodarskog značaja, buduća Javna ustanova Aquatika bit će namijenjena i edukaciji zbog čega ovaj projekt ima dvostruku vrijednost. Jedna je usmjerena na potencijale u turizmu s mogućnošću otvaranja novih radnih mjesta, a druga je jedan prostor gdje dječja imaginacija može se susresti s mogućim budućim zanimanjima, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

Jedinstveni je to projekt jer nema prijašnjih iskustava. Naime svi akvariji u svijetu su komercijalni, imaju lako dostupne riblje vrste. Karlovački akvarij usmjeren je na jedinstvene, gotovo neviđene vrste koje nisu toliko poznate čak niti znanstvenoj zajednici, slažu se predstavnici partnera.

– U ovom kontekstu, izazov je u tome da se te vrste mogu mrijestiti, da se mogu dobiti jedinke koje će biti u slučaju potrebe opet vraćene u vodotoke od kuda potiču, pojasnio je Dražen Oraić iz Hrvatskog veterinarskog instituta.

– Mislim da će ovo biti jedinstvena prilika da se vidi primjerice hrvatski pior, endemska vrsta koja živi u ličkim vodotocima ili cetinska ukliva, vrsta za koju vjerojatno nitko izvan te regije nije čuo i to je jedinstvena prilika, dodao je Dušan Jelić iz Hrvatskog instituta za biološku raznolikost.

Akvarij je primjer i drugim gradovima i općinama u našoj županiji kako s Razvojnom agencijom mogu raditi ovako velike projekte koji mogu biti prilika mladima da steknu nova iskustva, otvaranju novih radnih mjesta, ali i prilika znanstvenicima za nova otkrića.

– Očekujemo znanstvenike od kojih su se neki već javili da uopće spoznaju što to ima u našim rijekama. Usudim se reći da znamo vrlo malo, možda o pet ili šest vrsta, a ima ih više od 120. Prilika je to spoznati čime se hrane, kako se ponašaju, tko se s kim druži, što one hoće, kakvo je to zajedništvo u bazenu. Ne možemo promatrati svaku rijeku za sebe jer bi ih promijenili. Zato je ovo jedan znanstveni način gdje vi izdvajate dio prirode i kontrolirano ga promatrate, istaknula je voditeljica projekta Marina Grčić.

Na samom akvariju predstoje još završni radovi kako bi za točno mjesec dana otvorio svoja vrata i pokazao koliko Karlovac može biti lijep i zanimljiv. Poziv na otvorenje uputio je gradonačelnik.

– Sve Karlovčanke, svi Karlovčani i čitava hrvatska javnost pozvana je 22. listopada na otvaranje Aquatike. Svi ste dobrodošli jer to je možemo reći, naš novi početak, pozvao je Jelić.